Hjernepiller

Nisse Simonsen
ISBN 9788799359905, 172 sider, Stein-Beck.

I bogen “Hjernepiller” formidler den tidligere læge og kirurg, Nisse Simonson, den nyeste viden om hjernen – om at vi igennem hele livet ikke bare er i stand til fysisk at udvikle og forme hjernens evne og kapacitet, men også netop ved hjælp af hjernens helt specielle egenskaber kan bringes tæt på lykken.

Nisse gør os på sin humoristiske facon begribeligt, at netop den nye viden om hjernen bør åbne vores øjne for, hvordan vi skal leve, og hvad vi bør prioritere. Uden store løftede moralske pegefingre – men nok med sviende og sarkastisk kritik af samfundets mange hjerneløse autoriteter. Han har evnen til at gøre komplekst stof simpelt og forståeligt i den bedste populærvidenskabelige tradition. Uden at tale ned og hoppe over hvor gærdet er lavest, gør han viden, som tidligere var ukendt for de fleste, tilgængeligt for enhver menneskeinteresseret lægmand.

Det, som gør, at bogen både er svær at lægge fra sig og interessant, er, at Nisse Simonson forstår at krydre tørre naturvidenskabelige beskrivelser med underholdende anekdoter, f.eks. om historiske og nutidige personers mere eller mindre misundelsesværdige talenter. På den måde fører han os igennem 14 fortællinger, hvor han provokerende og levende gør rede for, hvordan vores hjerne reagerer på kost og fysisk og åndelig motion, og forklarer hvordan den fysisk bliver omformet og udviklet, når vi f.eks. læser bøger, behandler depression med lysterapi, opfører os optimistisk contra pessimistisk og føler os lykkelige.

Bogen er ikke bare god underholdning, men vil for mange indebære en helt ny indsigt, som man kan bruge på flere planer i sit daglige liv.

Hjernepiller